EXCLUSIV VIDEO | Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. De la CASTELUL lui Gheorghe Bibescu la trofeele lui Ceaușescu

Publicat: 28/05/2023, 12:18
Actualizat: 29/05/2023, 14:16

Situat la o azvârlitură de băț de localitatea Comarnic, chiar în buza serpentinelor amețitoare care șerpuiesc de-a lungul Drumului Național 1 spre creștetul montan al Sinăii, Muzeul Cinegetic – unicul de acest gen din România – își întâmpină vizitatorii cu ziduri impunătoare și arcade pe măsură, ce străjuiesc intrarea într-un veritabil templu al vânătorii. Construit pe așezământul fostului castel al domnitorului Gheorghe Bibescu, muzeul adăpostește o colecție impresionantă de trofee vânătorești, de la capul bourului ucis în apa Moldovei de Dragoş Vodă, la coarne impunătoare de cerb carpatin, blănuri de urs care acoperă pereți întregi sau colți uriași de mistreți, vânați în pădurile de odinioară ale străvechiului ținut românesc. Toate își au poveștile lor fascinante, desprinse din cine știe ce cotlon prăfuit de istorie.

Înainte de a le asculta, la îndemnul și sub îndrumarea muzeografului Florentina Pitic, aflăm, însă, câte ceva despre punctul zero al meleagurilor prahovene pe care a fost ridicat, cu decenii în urmă, Muzeul cinegetic Posada. Pentru asta ne întoarcem în timp, în anii premergători Revoluției pașoptiste, atunci când domnitorul Gheorghe Bibescu a ordonat ridicarea unui conac princiar, extins ulterior și ridicat la rangul de castel.

Incendiat de germani și jefuit de unguri

Trecut prin foc și sabie, incendiat de germani, iar mai apoi, jefuit și distrus în întregime de furia maghiară, castelul lui Gheorghe Bibescu renaște din propria-i cenușă la câțiva ani distanță de momentul Revoluției din Decembrie 1989. Pe locul în care se ridicau cu mai bine de un secol jumătate în urmă impunătoarele ziduri ale reședinței princiare a fost ridicat Muzeul Cinegetic.

Un muzeu care ascunde sute de povești nemaiauzite

Începem periplul nostru prin încăperile spațioase și extrem de înalte ale muzeului. La fiecare pas, ne întâmpină câte un exemplar din fiecare animal în parte din cele care au populat și o fac încă, o parte din ele, pădurile seculare ale diferitelor zone geografice românești. Reținem dincolo de aspectele pur descriptive ale fiecărei sălbăticiuni prezentate de gazda noastră, și trofeele care au adus faimă vânătorilor români de pe urma capturării respectivului animal.

Facem un scurt popas în dreptul unei statuete din bronz. Are o istorie aparte și este indisolubil legată de uriașul cap de bour, atârnat pe perete. Este corespondentul moldav al impunătorului zimbru care trăia cu secole în urmă în sălbăticie și care, în zilele noastre, poate fi văzut doar dincolo de gardurile de sârmă ale rezervațiilor naturale.

Urmărește reportajul video ce însoțește acest material pentru a vedea care este povestea statuetei din bronz, dar și pentru a afla care sunt recordurile vânătorești stabilite de fostul dictator Nicolae Ceaușescu și ce trofee obținute de el, de pe urma expedițiilor de vânătoare la care a luat parte, sunt expuse în Muzeul Cinegetic de la Posada.

Recordurile unui dictator

Rând pe rând, exponatele din Muzeul Cinegetic Posada își dezvăluie micile secrete și ciudățenii, ce țin de viața de sălbăticiune petrecută departe de ochiul uman, în adâncul pădurii, acolo unde, până să ajungă în bătaia puștii vânătorului, își duc existența de necuvântătoare. Din nou, auzim rostit cuvântul trofeu asociat termenului de record vânătoresc. Da data aceasta, fiara răpusă e celebrul mistreț, atât de des întâlnit în pădurile de pe întreg cuprinsul țării noastre, iar degetul încleștat pe trăgaciul armei a aparținut, din câte aflăm de la muzeograful Florentina Pitic, nimănui altcuiva decât fostului dictator Nicolae Ceaușescu, un împătimit al expedițiilor vânătorești. Lui îi este atribuit râvnitul trofeu al celor mai mari colți de mistreț vânat vreodată pe teritoriul României.

Ursul, una dintre marile „vedete” ale muzeului

Tot de numele fostului dictator Nicolae Ceaușescu este legat și următorul nostru popas în periplul prin sălile majestuoase ale muzeului cinegetic de la Posada. O sală rezervată în exclusivitate celui supranumit regele pădurilor românești. Nimeni altul decât Moș Martin, al cărui mormăit fioros ne acompaniază, dinspre boxele stației de sunet cu care este dotat muzeul pentru fiecare încăpere în parte. Și aici avem parte de trofee naționale și mondiale de prestigiu.

Terminăm aici această primă parte a turului nostru prin vastul muzeu cinegetic de la Posada. Se opresc tot aici, deocamdată, și poveștile istorisite de ghidul, pentru noi de ocazie, pentru vizitatorii muzeului, unul care își cunoaște îndeaproape meseria și menirea de dribler printre meandrele istoriei și cele ale unor exponate unice în România.

În partea a doua a reportajului nostru vom afla amănunte interesante, inedite, despre multe alte necuvântătoare dintre cele care formează spectrul extrem de larg al regnului animal, întâlnit îndeobște pe teritoriul țării noastre. Totul sub egida fascinantului și deopotrivă încercatului muzeu vânătoresc din coasta Munților Bucegi.

În acest context ecologic se înscrie și vânatul românesc, valoros nu numai din punct de vedere numeric, dar și al diversității și vigurozității, pus în evidență de calitatea trofeelor. Astfel, România a ocupat, constant, primele locuri ca număr de medalii obținute: record mondial la capra neagră în anul 1937 la expoziția Internațională de la Leipzig (Germania), record mondial la cerb, în anul 1981 la expoziția de la Plovdiv (Bulgaria), recorduri mondiale la craniu și blana de urs, cât și la blana de lup, în anul 1985 la expoziția de la Brno (Cehia).


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Blestemul fortului inutil. Povestea fortificațiilor cu tuneluri secrete ale Capitalei, care au costat o avere și nu au fost folosite

EXCLUSIV VIDEO | Povestea fascinantă a „specialilor” din judo românesc. Cum au ajuns, din copii cu probleme, pe podiumul mondial al judoka

EXCLUSIV VIDEO | Terifianta execuție publică a haiducului Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, și blestemul cumplit al Clujului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Pedeapsa primită de un american după ce și-a îngropat soția de vie
×